Keuruun vapaaseurakunta

Pääsiäinen 2020

Nyt vietämme tämän vuoden pääsiäisen aikaa seurakunnissa ja kirkoissa hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Kalenterimme kyllä kertoo meille, milloin sen pitäisi olla, mutta emme voi kokoontua viettämään pääsiäisen kristillistä sisältöä ja totuutta yhdessä toisten kanssa.

Nyt joudumme kukin tutkimaan uskomme sisältöä ikään kuin sisäänpäin kääntyneenä, kuin karanteenissa, koska emme voi kokoontua seurakuntana yhteen jumalanpalveluspaikkoihin.

Osittain tästä voi seurata jotakin hyvääkin meille. Näemme kuinka tarpeeton tiedotudvälineiden tulva meihin nähden vähenee ja monet asiat, joita pidimme tärkeinä, näyttävätkin menettäneen merkityksen. Nyt joudumme taistelemaan yhdessä koko yhteiskunnan kanssa tätä sairautta vastaan.

Tämä virus on näkymätön vihollinen, joka täyttää mikrosoluillaan keskikokoisen kymmenen hengen kokoontumispaikan 20 minuutissa lähtien yhdestä ysköksestä. (Japanin TV.n uutisten havainnefilmin mukaan)

Kalenteripääsiäisen tapahtumat on peruttu kokoontumisten osalta kirkoissa, mutta voimme silti viettää hengellistä, todellista ja tuoretta pääsiäistä sydämissämme odottaen ikuisen pääsiäisen aloitusjuhlaa todellisessa kodissamme taivaan uudessa Jerusalemissa (Ilm.19:7)

Herramme Jeesus pohjusti todellisen pääsiäisen hengelliseksi tapahtumaksi ristillä. Näin Hän hankki meille mahdollisuuden täyteen syntien anteeksiantoon aina sisäiseen rauhaan asti.

Elizabeth Clephane kertoo näin ristin mysteeristä, joka on kuitenkin kristitylle todellinen hengellinen tapahtuma:

"Ei kukaan meistä lunastetuista koskaan voi täysin tajuta, kuinka syvät synnin vedet Jeesus joutui käsittelemään meidän jokaisen puolesta, kun pimeys tuli Golgatalle ristiinnaulitsemispäivänä klo 12-15. Kukaan ei käsitä, että vaikka oli päivä, niin kuinka pimeä oli tuo synnin yö, jonka läpi Herramme kulki voittajana ristillä löytääkseen meidät synteihimme uponneet ihmislapset."

Näin Jeesus aloitti uuden ihmissuvun ja seurakunnan. Ristillä Hän tuhosi synnin vallan ja vanhan Adamin

Tällaista harvinaista pääsiäistä saamme viettää uudessa liitossa Herramme Jeesuksen kanssa sydämissämme omissa karanteenipaikoissamme. Voimme lohduttaa toisiamme Jeesuksen tulemuksella ja lunastettujen laulun kaiun soinnulla hengessämme jo nyt. Pian alkaa Karitsan hääateria, joka on ikuisen pääsiäisen suurta juhlaa.

"Autuaat ne, jotka ovat kutsutut Karitsan hääaterialle." (Ilm.19:9)

Siunattua pääsiäisen aikaa teille kaikille

Lauri Vuohelainen (2020)

Lauri Vuohelainen 1.10.2014

K O L M E   K O H T A A M I S T A

LINTU
On 1980-luvun alkupuoli. Asumme Vieremällä. On talvi. Lintu on juuttunut kotimme ilmanvaihtokanavaan.  Saamme sen irti. Annamme sille ryynejä ravinnoksi ja parasta toivoen päästämme sen vapaaksi.

Mutta hetken päästä sama lintu näkyy keittiön ikkunasta. Se on tullut ulko-ovemme taakse. Se tajuaa, että se ei selviydy yksin. Vaimoni, sairaanhoitaja, ottaa linnun käteensä. Siihen tämä lintu sitten kuoleekin, ihmiskäden lämmössä.
Niiden käsien saattohoidossa on moni ihminenkin saanut lähteä rajan toiselle puolelle.
Isänsäkin 1.7.1994. Se olikin opettavainen päivä minullekin elämän perusläksyistä.

ENGLANTILAINEN LADY

Olemme parikymppisiä nuoria. On vuoden 1974 syyskuu. Pitkä kieliharjoittelumatkani Englantiin ja Skotlantiin on kestänyt jo kaksi kuukautta.  Valuuttakin on huvennut niin ,että enää onkin vain Suomen markkoja.  Se pitää saada vaihdettua, jotta voimme ostaa bensaa, mutta missä voisin vaihtaa sen rahan?  Pankki on juuri mennyt kiinni. Olemme matkalla Glasgowista Readingiin. Ja bensa on lopussa. Yritän vaihtaa auki olevista liikkeistä, mutta se ei onnistu, eiväthän he tiedä onko tarjoamaani valuttaa edes olemassa, saatika sitten mikä on  kurssi.. Olemme aivan oudossa pikkukylässä Keski-Englannissa. Emme tunne siellä ketään.

Ei yhtään tuttua. Lähden kävelemään kylän keskuskatua. Vastaani tulee viiskymppinen englantilainen nainen. Kysyn voisiko hän vaihtaa Suomen rahaa Englannin rahaksi?  Kyllä voin, hän vastaa ja olen hämmästynyt. Miten uskallat, ethän tiedä edes kurssia? Hän vastaa:te olette kristittyjä, lähtekää kotiini kylään! Hän laittaa ison aterian, pyytää minua leikkaamaan leipää. Siinä ajattelen: Taivaan Isä sinä näet kaiken kaikkialla. Oltuamme pari tuntia hänen kodissaan hän vaihtaa markkoja englannin punniksi. Ja matkamme pääsee jatkumaan.

MAISTANUT AUTTAJA

On perjantai 10 päivän ilta tammikuussa 1997 Jyväskylässä. Autoni peräkärry on lastattu täyteen tyttärelle meneviä huonekaluja. Menen bensa-asemalle, joka onkin kiinni. Siihen ajaa auto viereeni. Autoa kuljettaa nuori nainen ja kuljettajan vieressä on hieman alkoholilta tuoksahtava nuori mies.
Tämä mies sanoo: tämä asema on jo kiinni, mutta tiedän aseman , joka on vielä auki ja sitäpäitsi sinun peräkärrysi renkaat ovat vaarallisessa kunnossa, koska ne tarvitsevat lisää ilmaa. Voin opastaa sinut sille asemalle joka on auki.

Ja niin ajamme sitten toiselle puolelle Jyväskylää. Hän on oikein ystävällinen ja laittaa itse ilmaa peräkärryni renkaisiin. Paljonko olen sinulle velkaa: et mitään, hän vastaa !

Nuoret ajavat pois. Olen sanaton ja hämmästynyt. Maistanut auttaja?!! Olivatko nuo auttajat ihmisiä vai enkeleitä edistämässä liikenneturvallisuutta? Joka tapauksessa meidän arvostaa tällaisia apua antavia ja kiittää heistä Jumalaa.

Jaana Jurvanen 24.8.2014

Kaikkein pyhin - avoinna sinulle!

Ilmestysmajaa eli pyhäkkötelttaa käsitellään laajasti Raamatussa. Se rakennettiin, jotta Jumala voisi olla yhteydessä kansaansa.

2 Mooseksen kirjan luvun 29 jakeet 45–46 sanoo:

"Minä asun israelilaisten keskellä ja olen heidän Jumalansa, ja he tietävät, että minä olen Herra heidän Jumalansa, joka toin heidät pois Egyptistä asuakseni heidän keskellään. Minä olen Herra, heidän Jumalansa."

Satoja vuosia ilmestysmaja oli paikka, jonne Jumalan kansa kokoontui palvoman Häntä. Telttamaja toimi temppelinä erämaavaelluksen aikana. 

2 Mooseksen kirjassa kerrotaan kuinka Jumala antoi tarkat ohjeet pyhäkköteltan rakentamiseen. 2 Mooseksen kirja luvun 25 jakeet 8-9 kertoo näin:

"Tehtäköön minulle pyhäkkö, niin minä asun teidän keskellänne. Tehkää telttamaja ja kaikki sen varusteet tarkoin sen mallin mukaan, jonka minä sinulle näytän."

Ilmestysmaja sijoitettiin keskelle pihaa, joka aidattiin ympäriinsä. Ainut sisäänpääsy oli itäpäädyssä. Kun israelilainen astui sisään, hän uhrasi uhrinsa pihan polttouhrialttarilla. Tämä alttari oli päällystetty pronssilla, ja se oli liikuteltava kuten kaikki muutkin ilmestysmajan esineet. Pronssiallas, jossa pappien piti peseytyä, sijaitsi myös esipihalla. Pronssilla kalustettu esipiha kuvaa synnin tuomiota. Tuli kulutti ja koetteli siellä uhratut uhrit.

Esipihan länsipuolella sijaitsi ilmestysmaja, se jakaantui kahteen osaan: pyhäksi ja kaikkeinpyhimmäksi. Vain papit pääsivät sinne sisälle. Esiripun takana oli kaikkeinpyhin, jonne vain ylimmäinen pappi sai mennä ja hänkin ainoastaan yhtenä päivänä vuodessa - suurena sovituspäivänä, jolloin synnit peitettiin.

Kaikkein pyhimmässä säilytettiin israelilaisten pyhintä esinettä, liitonarkkua. Sinne oli sijoitettu kivitaulut, joille kymmenen käskyä oli kirjoitettu. Liitonarkku oli päällystetty sisältä ja ulkoa kullalla. Arkun kantta kutsuttiin armoistuimeksi. Se oli paikka, jossa Jumala ja ihminen kohtasivat.

Ilmestysmajan rakenne ja sisustus kuvaa meille Kristusta ja Hänen työnsä eri puolia. imerkiksi seuraavia asioita:

Polttouhrialttari kuvaa Kristuksen ristiä ja sovitustyötä. Pronssiallas puhdistusta ja syntien anteeksisaamista. Uhrileipäpöytä yhteyttä Jeesukseen, elämän leivän, kanssa. Lampunjalka Kristus, maailman valo. Suitsutusalttari ylistystä ja rukousta. Liitonarkku, Jumala asuu kansansa keskellä.Armoistuin, Armo annettu vuodatetun veren tähden.

Siellä papit uhrasivat uhreja ja toimittivat kansan syntien sovituksen. Jumalalle uhraaminen oli vanha ja vakiintunut käytäntö. Uhreja oli viisi ja jokainen kuvaa jotakin puolta lunastajastamme Kristuksesta. Poltto-, ruoka- ja yhteysuhri olivat vapaehtoisia uhreja ja kuvastavat Kristuksen persoonaa, luonnetta ja kuuliaisuutta. Synti- ja vikauhri olivat pakolliset uhrit ja kuvastavat Kristuksen ristinkuolemaa, johon Hän alistui meidän syntiemme tähden.

Kymmenen käskyä eli moraalilaki, osoittaa miten ihmisen on elettävä, jotta Jumala hyväksyisi hänet. Se osoittaa ihmisen syntisyyden, eikä yksikään ihminen kykene noudattamaan sitä. Uusi Testamentti opettaa meille, että laki osoittaa:

Jumalan pyhyyden, Ihmisen syntisyyden, Ihmisen tarpeen saada vanhurskaus

Roomalaiskirjeen luvun 3 jae 20 kertoo meille:

"Eihän yksikään ihminen tule Jumalan edessä vanhurskaaksi lain käskyjä noudattamalla. Lain tehtävänä on opettaa tunteman mitä synti on."

Vanhan Testamentin aikana Jumala vaati ihmisiä uhraamaan uhreja, ne peittivät ihmisten synnin ja kykenemättömyyden noudattaa lakia. Laki oli ehdoton, se ei huomioinut ihmisen heikkoutta. Vain Jeesus Kristus ihmiseksi tulleena on kyennyt pitämään lain täydellisesti. Kristus ei vain noudattanut koko lakia, vaan myös kärsi rikotun lain rangaistuksen kokonaan. Rangaistuksena oli kuolema. Hän kuoli, jotta me voisimme elää. Hän oli täydellinen uhri. 

Jumala tekee sinusta ja minusta otollisia hänelle Kristuksen uhrin perusteella ja sen tähden että uskomme häneen.

Profeetta Jesaja antoi useita ennustuksia tulevasta Messiaasta. Esimerkiksi

luku 7 jae 14 sanoo "Sen tähden Herra antaa itse teille merkin, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimeksi Immanuel (Jumala on meidän kanssamme)"
luku 9 jae 1 sanoo "Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus." Niin ihana Raamatun kohta. Meille jotka synnin tuomion alla olemme, loistaa kirkkaus!!!

"Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa, jottei yksikään joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitseman, vaan pelastaman sen."

Kristus tuli täyttämään lain. Matteuksen evankeliumin luvussa 5 jakeessa 17 Jeesus sanoo itsestään: "Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoaman. En minä ole tullut kumoamaan van toteuttamaan."

Luukas kertoo Jeesuksen kuolemasta näin: "Oli jo kuudes tunti. Silloin, keskipäivällä, aurinko pimeni. Pimeys tuli koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia ja Jeesus huusi kovalla äänellä, Isä sinun käsiisi minä uskon henkeni, tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran."

Temppelin väliverho repesi ylhäältä alas asti. Pääsy kaikkeinpyhimpään aukesi sinulle ja minulle. Enää meidän ei tarvitse odottaa viikkoja tai kuukausia, että syntimme sovitettaisiin ja peitettäisiin.

Ilman tämän asian ymmärtämistä en minäkään kykenisi tässä, teiden edessänne seisomaan. Synti ja elämän haasteet saivat minut lähes luopumaan Jumalasta, kunnes ymmärsin sen, että Kristus on aina lähellä minua, voin kaikissa asioissa kääntyä Hänen puoleensa milloin vain ja jos en löydä sanoja Hän onneksi näkee ja kuulee ajatuksetkin.


Synti haavoittaa sisintämme ja saa paljon tuhoa aikaan sisimmässämme ja elämässämme jos emme uskalla kääntyä ja juosta Mestarimme ristin juureen. Häpeä saa meidät helposti eristäytymään, kulkemaan katse maahan luotuna. Ajatteleman itsestämme, että emme enää kelpaa. Mutta onneksi Jeesuksen ristintyö on voittanut myös häpeän, saamme nostaa katseemme itsestämme Häneen, uskomme alkajaan ja jättää syntimme ristin juureen ja saada sieltä täydellisen puhdistuksen sisimpäämme. Ajan kanssa tämä kantaa meissä niitä hyviä hedelmiä.

Millä mielellä sinä olet tänään tänne tullut? Onko sisimpäsi raskas, painaako synti, häpeä tai muut elämän haasteet sinua alas? Vai onko sinulla varmuus siitä, että sinäkin kelpaat ja riität, yksin Jumalan rakkauden ja Kristuksen ristintyön tähden. Saat rohkeasti käydä sisään kaikkein pyhimpään joka päivä, aina uudestaan ja uudestaan.

Heprealaiskirjeen luku 4 jakeet 14–16 sanoo näin:

"Koska meillä on siis suuri ylipappi, joka on kulkenut läpi taivaiden, Jeesus, Jumalan Poika, pysykäämme tässä tunnuksessa. Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan, hän vain ei langennut syntiin. Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme."

Aamen

Lauri Vuohelainen 2014

Jeesuksen sovitustyö ja armo

Pääsiäisen ajan suurin sanoma liittyy Golgatan ristin tapahtumiin. Koskaan ennen ei ollut ihmiskunnassa kohdattu sellaista kuolemaa.  Koska kuolema ei voittanut Jeesusta, Hän muutti ensimmäisen kuoleman niin , että se ei olekaan kristitylle enää pelottava. Ensimmäisestä eli ruumiillisesta kuolemasta tuli reitti Isän luo niille, jotka uskossa ottavat vastaan Jeesuksen pelastustyön omalle kohdalleen. Jeesus Kristus herätettiin kuolleista ja näin hän teki sovinnon Jumalan kanssa meidän puolestamme. ”Jumala näki hyväksi..että hän, tehden rauhan hänen ristinsä veren kautta..sovittaisi itsensä kanssa kaikki, hänen kauttaan ” Kol 1:20 .

Myöskin sanotaan : ”Hän (Jeesus) on meidän rauhamme” (Ef 2:14). Tämä tarkoittaa sitä, että ainut kuolema, joka todella on pelottava vielä nykyäänkin on toinen kuolema eli ikuinen ero Jumalasta. Toinen kuolema on ainut kuoleman muoto, jota voidaan oikeasti kutsua nimellä kuolema;  koska se ei ole kauttakulkureitti samalla tavalla kuin Jeesuksen hankkima pääsiäinen  on meille kristityille. Toinen kuolema on loppumaton loppu, hirveä päätepysäkki ja kuitenkaan se ei ole pelkkä yksinkertainen tyhjyys ja olemattomuus. Siinä epätoivoisesti syöksytään alas yrittäen paeta Jumalaa ja itseään, pystymättä kuitenkaan koskaan saavuttamaan sellaista tilaa. Tätä  kohtaloa Raamattu kuvaa seuraavasti: ”Ja niinä päivinä ihmiset etsivät kuolemaa, eivätkä sitä löydä: he haluavat kuolla, mutta kuolema pakenee heitä” ( Ilmestyskirja 9:6).

Monta vuotta sitten olimme erään yleisurheilumaajoukkueen urheilijan sairasvuoteen äärellä Porin keskussairaalassa. Syöpäsairaus oli kuihduttanut tämän ennen niin vahvan urheilijan terminaalivaiheeseen. Pastoriystäväni kysyi tältä neljänneltä serkultani: onko sinulla rauha Jumalan kanssa? Silloin aika ikään kuin pysähtyi tämän sairasvuoteen luona. Taivas kutsui tuota 36-vuotiasta miestä. Hän arveli, että hänellä ei vielä ole Jumalan rauhaa ja sovintoa synneistään. Niinpä meidän iloinen tehtävä oli julistaa hänelle synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, ja näin hän sai ottaa vastaan Jumalan rauhan tuojan, Jeesuksen. Siunasimme hänet taivasmatkaa varten. Lääketiede ei voinut enää auttaa häntä, mutta Jeesus auttoi. Lähtiessäni tuon urheilijan huoneesta pois katsoin vielä kerran tuota rakasta sukulaistani. Kolmen viikon päästä tuosta käynnistä hän kuoli.

Tänäkin pääsiäisenä Jeesuksen tuoma armo ja rauhantarjous on vieläkin tarjolla erityisesti sinulle ,joka etsit yhteyttä Jumalaan nyt. Sano Jeesukselle: tule minun elämääni ja sen arkeen (Ilm 7:10).

Harri Hämäläinen 2014

Elämme Jumalan luomassa historiassa aikaa jolloin inkarnaatio (Jumala otti ihmisen muodon maailmassa eli Jeesus).Ydinasia siis on että Jeesus kävi maanpäällä ja sovitti ristillä synnin ja Jumalan välisen ristiriidan. Kun siis tunnustaa Jeesuksen omaksi ja ainoaksi Jumalakseen saa lahjana vanhurskauden armon ja pääsyn kuoleman jälkeen taivaan kotiin elämään ikuista elämää. Meille Keuruun Vapaaseurakunnassa korostettaan Jeesuksen sovitustyötä ristillä joka sovittaa ihmisen kaikki synnit joka on suurin lahja jonka ihminen voi maanpäällä eläessään saada. Kun puhutaan kristityn vapaudesta niin sillä tarkoitetaan vapautta synnin orjuudesta ja kasvusta Jumalan yhteydessä kohti täydellistä elämää taivaassa. Elämässä maanpäällä meistä ei vielä tule koskaan täydellisiä ja siksi tarvitsemme Jeesuksen armoa ihan joka päivä. Paavalin kirjeet ovat hyvää sanaa oppia lisää Jeesuksesta ja esim. efesolaiskirje on yksi Raamatun helmistä tietää Jumalan hienosta suunnitelmasta ihmistä kohtaan.

Uusimmat kommentit

31.10 | 06:46

Eikö teillä tule you tuben kautta puheita.

03.10 | 17:23

Paljon puhetta ja keskustelua aiheuttanut Vierasta Tulta -kirja on nyt kaikk...

29.04 | 19:10

Hei olen Pertti.pyydän rukoilemaan,suolisto vaivojen,nivelkip...

01.12 | 21:20

Päänsäryn, vas. poskiontelon, kuivien silmien, väsymyksen, vasen pohje, polv...